Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tudatos edzésmunka digitális eszközökkel

Tudatos edzésmunka digitális eszközökkel


A legtöbb amatőr kerékpáros életében is eljön az a pillanat, amikor egy kicsit profibban, „tudományosabban” szeretné végezni az edzéseit. Ilyenkor kicsit jobban utána olvasva a dolgoknak találkozik a pulzus, a pedálfordulat, a leadott teljesítmény (watt) és egyéb más teljesítménymutatók fogalmával.

Ezek az adatok egy komolyabb kerékpáros computerrel (például az IGPSport IGS620-asával) és néhány kiegészítő szenzorral bárki számára mérhetőek és a szakavatott szemlélő számára egy edzésről tulajdonképpen mindent elmondanak. Milyen volt az edzés intenzitása, az előző edzésekhez képest hogyan állt össze a leadott teljesítmény, illetve, hogy a kerékpáros az adott napon milyen fizikai állapotban volt. Az edzés közben ezeket az értékeket folyamatosan követve nagyon jól tudjuk kontrollálni a teljesítményünket, ez által gyorsabban el tudjuk érni a kitűzött céljainkat. Hogy kinek is érdemes ezt csinálni? Tulajdonképpen mindenkinek, aki a kikapcsolódáson kívül mást is vár a bringázástól.

Az értékek nyomonkövetésével elkerülhetjük a túl vagy az alul terhelést, az egymásra épülő edzésciklusoknál össze tudjuk vetni a teljesítménymutatókat egymással, illetve nem várt értékek esetén korrigálni tudjuk az edzéstervet. Minden értékhez be tudunk állítani figyelmeztető jelzéseket is, így, ha nem a kellő zónában mozgunk, a computerünk figyelmeztet minket. A pontos értékek természetesen mindenkinél eltérnek. A teljesség igénye nélkül egy példa: Egy teljesen átlagos országúti kerékpáros egy hosszabb, 5-6 órás, kis szintkülönbségű tekerés alatt kb. 150-200 wattos teljesítményt ad le, 140 körüli pulzussal és 90 körüli pedálfordulattal.

iGPSport 50E Complete Bundle – Bicycle Power Trading

Mint ahogy máshol is, itt is figyelnünk kell, hogy ne essünk át a ló túl oldalára. A túlzott monitorozás már-már függőséget okoz, tudni kell a pillanatnyi értékek nélkül is tekerni! Láttunk már sok olyan versenyzőt, aki valamelyik szenzor vagy a computer meghibásodása miatt adott fel versenyt, mert egészen egyszerűen a számok nélkül nem tudta, hogy mire képes.